De nieuwe Sik van Roco

De Sik van de Nederlandse Spoorwegen is een voornamelijk door Werkspoor gebouwde locomotor. Na een aantal prototypes zijn twee series geproduceerd. De Oersik serie genummerd 103-152 werd gebouwd van 1930 tot 1932; de sterkere serie 201-369 van 1934 tot 1940 en van 1949 tot 1951. De behoefte aan de Sik ontstond omdat op kleinere stations geen stoomlocomotieven aanwezig waren voor rangeerwerk.

Rangeren ging met deze locomotoren niet snel. Het trekken of duwen van meer dan zes beladen goederenwagons werd al snel problematisch wegens hun geringe trek- en vooral remkracht. De locomotor had geen luchtdrukremmen, en aanvankelijk hadden ze een automatische koppeling. Het was mogelijk om de locomotor vanaf de treeplanken aan de zijkanten te bedienen. De locomotoren werden aangedreven met een dieselelektrische krachtbron. met als basis een driecilinder ‘Stork Ricardo’ viertaktmotor. Deze dreef een generator aan, die de elektromotoren voedde. Een bijzonderheid van deze locomotor was de dieselbrandstof ook als koelmiddel diende.

Omdat de Sik geen compressor had werd er gekozen om de toeter op de uitlaat te plaatsen. Door aan het koord te trekken, werd het hulpstuk in de uitlaatluchtstroom geplaatst en klonk een trillende fluit al naargelang het toerental van de motor.

De remmen zijn vrij makkelijk te bedienen. De locomotor heeft een handrem, een valrem en een voetrem. De val- en voetrem zijn goed vanaf buiten te bedienen. De voetrem is een traphendel die de remblokken tegen de wielen aandrukt. De handrem doet hetzelfde, maar dan met een draaihendel vanuit de cabine. De valrem is een verticaal draaiende hendel die door zijn gewicht helpt remkracht uit te oefenen en de locomotor stil te houden. Alle remwerk wordt volledig mechanisch aangedreven.

De locomotor werd alleen bediend door rangeerder of personeel van “Weg en Werken”, maar bijna nooit door machinisten.

De plaatsjes hierboven van de nieuwe Sik die Roco in ontwikkeling heeft. De oude modellen waren zeer populair omdat ze enig in hun soort waren. Welke modelspoorder, zeker de NL-rijder, heeft nu niet één of meerdere Siks op de baan staan. De nieuwe gaat eindeloos veel verder:

  • Een volledig nieuwe constructie
  • Standaard met licht
  • Standaard metgeluid
  • Standaard met automatische koppelingen.
  • In gelijk- en wisselstroom.
  • Prijs € 249,90

Helaas is de wisselstroomuitvoering bij Roco al uitverkocht, maar gelukkig bij ons nog wel te bestellen.

 


Copyright © 2014 - 2019 | Grootendorst Modeltreinen & Modelbouw

Bereik ons via WhatsApp